Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Het Leerwerkloket Noord-Holland Noord is het informatiepunt voor al uw vragen over: leren en werken, opleidingen en de arbeidsmarkt. We zijn er voor werkzoekenden, werknemers en werkgevers in de regio Noord-Holland Noord, van Uitgeest tot en met Texel. Wij geven u graag persoonlijk advies: er is meer mogelijk dan u denkt!

Veelgestelde vragen leerbanen

Wat is een leerbaan?

In een leerbaan werk je bij een bedrijf en volg je tegelijkertijd een opleiding. Meestal werk je 4 dagen per week en ga je 1 dag per week naar school. Op deze manier kun je een diploma halen en maak je meer kans op werk in de toekomst.

Waar vind ik een leerbaan?

Leerbanen kun je vinden op www.stagemarkt.nl. Op deze site staan per sector de beschikbare leerbanen.

Hoe vind ik een leerbaan?

Op een leerbaan moet je solliciteren. Je moet dus een goed CV en motivatiebrief hebben. Heb je hierbij hulp nodig: kijk voor sollicitatietips op www.werk.nl.

Wat is een BBL opleiding?

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Het gaat om een duale opleiding binnen het MBO. Je hebt een leerwerkovereenkomst met het bedrijf en je ontvangt salaris.

Wat is een erkend leerbedrijf?

Een erkend leerbedrijf is een bedrijf wat gecertificeerd is om jongeren op te leiden op de werkplek. Het bedrijf moet aan diverse regels voldoen. Een erkend leerbedrijf biedt voldoende begeleiding en de mogelijkheid om je schoolopdrachten uit te voeren.

Wat is een startkwalificatie?

Een startkwalificatie is een diploma van de havo, het vwo of het mbo, niveau 2 of hoger.

Ik heb geen startkwalificatie, wat nu?

Ben je 16 of 17 jaar en heb je geen startkwalificatie behaald, val je onder de kwalificatieplicht. Dat betekent dat je verplicht bent om verder te leren. Je krijgt dan te maken met de leerplichtambtenaar van de gemeente. Ben je tussen de 18 en 23 jaar en heb je geen startkwalificatie behaald, maar wil je wel verder leren kun je terecht bij het RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt, dit is een speciale afdeling van de gemeente).

Waarom moet ik een startkwalificatie hebben?

Met een startkwalificatie heb je meer kans op een baan. De overheid wil dat meer mensen een startkwalificatie behalen. Het is goed voor je eigen toekomst om een diploma te halen.

Ik weet niet wat ik wil, wat nu?

Op www.beroepeninbeeld.nl staan filmpjes en informatie over beroepen in het MBO. Op www.werk.nl staan onder informatie en tips, diverse testen die je kunt doen.