Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Het Leerwerkloket Noord-Holland Noord is het informatiepunt voor al uw vragen over: leren en werken, opleidingen en de arbeidsmarkt. We zijn er voor werkzoekenden, werknemers en werkgevers in de regio Noord-Holland Noord, van Uitgeest tot en met Texel. Wij geven u graag persoonlijk advies: er is meer mogelijk dan u denkt!

Leerwerkloket

 

Welke eisen worden er aan werkgevers gesteld om deel te nemen?

De werkgever moet erkend leerbedrijf zijn voor de crebo nummers (opleidingen) waarvoor een kandidaat opgeleid gaat worden in de praktijk . De eisen om erkend leerbedrijf te worden/zijn, zijn dezelfde erkenningseisen als voor een BOL of BBL-opleiding (o.a. veilige leeromgeving, bekwame praktijkopleider e.d. klik hier voor meer informatie.

Hoe snel kan een bedrijf een erkenning krijgen?

Er zijn 2 mogelijkheden:
a) een werkgever wil erkend leerbedrijf worden: zie link en dien een aanvraag in via de website of neem contact op met de SBB-adviseur.
b) een bestaand leerbedrijf wil uitbreiding van de erkenning aanvragen. Het leerbedrijf heeft reeds een account in mijn-s-bb.nl en kan daar zelf een uitbreiding aanvragen, of het leerbedrijf kan contact opnemen met zijn contactpersoon/adviseur bij SBB.
Een erkenningsaanvraag duurt ca 10 werkdagen. In geval van een eerste erkenning zal de SBB-adviseur contact opnemen met de werkgever en de mogelijkheden te bespreken om corona-proof het bedrijf te bezoeken.

Wat is de waarde van een praktijkverklaring bij solliciteren?

De praktijkverklaring is nog een ‘jong’ document en moet nog bekendheid bij alle betrokkenen krijgen; principe van de praktijkverklaring is dat deze de werkprocessen vermeld die de houder van de praktijkverklaring op de werkvloer kan uitvoeren, naar het oordeel van de praktijkopleider van het leerbedrijf. Hiervoor doen nu vrijwel alle arbeidsmarktregio’s ervaring op door de pilot. De erkende leerbedrijven zijn bekend met de MBO structuur, dus die kunnen de waarde het snelste inschatten.

Waar is informatie te vinden over de SLIM regeling waarmee aanvullende begeleiding gefinancierd kan worden voor deze leerroute?

Voor informatie over de SLIM regeling klik hier

Welke ondersteuning kan een verwijzer-aanmelder krijgen voor het vinden van de juiste route praktijkleren? 

Leerwerkloket kan helpen om de SBB Werkverkenner met de aanmelder en kandidaat te doorlopen (Klik hier voor de werkverkenner). Dit instrument is behulpzaam om op basis van de 7 kenmerken van een kandidaat passende werkprocessen en een (passend) leerbedrijf te vinden.
Het WSP kan op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl een erkend leerbedrijf zoeken dat bij de kandidaat past.