Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Het Leerwerkloket Noord-Holland Noord is het informatiepunt voor al uw vragen over: leren en werken, opleidingen en de arbeidsmarkt. We zijn er voor werkzoekenden, werknemers en werkgevers in de regio Noord-Holland Noord, van Uitgeest tot en met Texel. Wij geven u graag persoonlijk advies: er is meer mogelijk dan u denkt!

Artikel

Het ervaringscertificaat (EVC)

Aan de slag dankzij het Ervaringscertificaat

Als je wilt weten wat je waard bent is er geen betere opstap dan een Ervaringscertificaat (EVC, oftewel: Erkenning van Verworven Competenties). Daarmee laat je zien wat je waard bent, welke vakkennis en ervaring je in huis hebt. Met het certificaat sta je sterker bij een sollicitatie en kun je sneller een diploma op jouw vakgebied halen. Een diploma vergroot jouw kansen op de arbeidsmarkt.

Werken en leren

Na een EVC-traject kan het Leerwerkloket je verder helpen met een leerwerktraject. Bij het vinden van een geschikt leerbedrijf, waar je een vervolgopleiding doet terwijl je werkt. Duaal leren: werken en leren tegelijk. Je werkt minimaal drie dagen per week bij een bedrijf én volgt een opleiding.

Zo verloopt een EVC-procedure

U kiest een erkende aanbieder van Ervaringscertificaten. Het Leerwerkloket NHN kan u hierbij adviseren en helpen. In een introductiegesprek bepaalt u samen met de EVC‑aanbieder met welk doel u een EVC‑procedure gaat volgen. Na het gesprek maakt u een portfolio met bewijsstukken waarmee u laat zien over welke kwaliteiten en ervaringen u al beschikt.

Uw portfolio wordt beoordeeld door (meestal twee) beoordelaars, ook wel assessoren genoemd. Zij toetsen uw werkervaring en vaardigheden, eventueel in combinatie met een praktijkobservatie. Wat u kunt of weet, wordt vertaald in competenties die volgens een landelijk erkend systeem zijn opgesteld en worden gemeten.

Het portfolio wordt gebruikt om te kijken waar u staat dmv

  • (kopie) diploma's
  • certificaten
  • verslagen functioneringsgesprekken

Tijdens een 4-uur durend assessment zal met u gepraat worden over de werkzaamheden die u tot nu toe uitgevoerd heeft. Dit assessment wordt afgenomen door assessoren.

De beoordeling van uw competenties komt in een EVC‑rapportage te staan. Als u wilt mét scholing- of ontwikkeladviezen. Deze EVC‑rapportage wordt uw Ervaringscertificaat.

De hele procedure duurt 6 tot 12 weken.